stelazine

Ayrilia, Το αλογάκι και η κίνηση ματ

In κατα γραφές,μυθο γραφές on 25/11/2012 at 10:43 μμ
Image" Ένας κόσμος-ένας κόσμος τετράγωνος ο κόσμος μου. " Νικόλαος Κάλας

Στο βασίλειο της σκακιέρας ένας τρόμος κυρίευε τους αυλικούς. Το αλογάκι τις νύχτες κάλπαζε γοργά, με το δεξί γάμμα, το αριστερό και το ανάποδο, διέτρεχε τετράγωνα και ο μύθος του αυτός χρόνια τα πιόνια φόβιζε.

«Βασίλισσά μου, ταπεινός σας στρατιώτης, εγώ, πήρα όλα τα μέτρα που διατάξατε. Με την αυγή της μέρας του Θεού, παραταχτήκαμε ξανά στις πολεμίστρες, στις θέσεις μας, γράμματα και νούμερα και επιπλέον, ακροβολίσαμε κινήσεις, στείλαμε τον τρελλό με διαταγή για αναφορά, και στείλαμε τον Βασιλιά στον πύργο του Μικρομέγαλου Ροκέ. Βασίλισσά μου, εγώ, ταπεινό σας πιόνι εκλιπαρώ, μην ανησυχείτε, ακόμα μια μέρα θα περάσει»

Η Βασίλισσα έκανε κινήσεις αδιέξοδες από την αγωνία της, πίσω- μπρος, διαγωνίως και πάλι δεν έβρισκε γαλήνη. Της είχαν πει κάποτε για το αλογάκι, ένα ξυλόγλυπτο χλωμό αλογάκι, με καλπασμό σε γάμμα λέγαν διέγραφε σκακιέρες, γάμμα ανάποδο και γάμμα αριστερό, το γράμμα γάμμα σκάλιζε και όργωνε παρτίδες, το αλογάκι  διέγραφε βασίλεια, και όποιο βασίλειο βίαια είχε διασωθεί, ξαναγυρνούσε τη νύχτα το αλογάκι, με μια λάμπα πάνω από την ασπρόμαυρη πεδιάδα και με το γράμμα γάμμα κατατρόπωνε αντιπάλους.

«Βασίλισσά μου, εμείς, οι ταπεινοί σας δούλοι, στρατιώτες, σήμερα βάψαμε τα άσπρα τετράγωνα μαύρα, τα αναγραμματίσαμε, μπερδέψαμε τους αριθμούς, στείλαμε τους τρελλούς ανιχνευτές, δεν φάνηκαν ακόμα, τον Βασιλιά κοιμίσαμε μέσα στον πύργο και τριγύρω σας βρεθήκαμε να σας προστατέψουμε και να προστατευτούμε. Το αλογάκι κάποιος τρελλός μας είπε ότι θα έρθει, κάποιος τρελλός από μιαν άλλη παρτίδα, και εμείς ταπεινοί  σας υπηρέτες προσδοκούμε τη σωτηρία του βασιλείου μας.»

Τότε η Βασίλισσα θλιμμένη, περιτριγυρισμένη από τα κοντά ξύλινα πλάσματα, αδυνατώντας έστω μια κίνηση να κάνει, όλα τα τετράγωνα καθώς έγιναν το ίδιο χρώμα, και δεν έβλεπε σωστά τα γράμματα και τις αριθμημένες διαδρομές, άκουσε από μακριά το αλογάκι να καλπάζει με το γράμμα γάμμα  και σάστισε. Εξαπόστειλε τότε και το τελευταίο της πιόνι ως τα πέρατα του βασιλείου, σ’ αυτή την παρτίδα της την ελάχιστη, να κατατροπώσει το αλογάκι που ερχόταν από πάντα και απειλούσε ολονών τα ξύλινα κεφάλια. Μέχρι τα πέρατα της ξύλινης σκακιέρας.

Μέρες μετά και ενώ η έρημη Βασίλισσα πάνω στη κατάμαυρη σκακιέρα εφιάλτες έβλεπε τα βράδια με το αλογάκι να νικά τον κύριό της , γύρισε πίσω μονάχα ένα πιόνι, ο τρελλός, βρίσκοντας μόνο νόημα αυτός στα μονόχρωμα και μπερδεμένα τετράγωνα του βασιλείου.

«Βασ- Βασίλισσα μου, ξυπνήστε τον εξοχότατο άντρα σας, να μάθετε κάτι φοβ- φοβερό, που μόνο εγώ κατάφερα να δω και να γυρίσω πίσω.  Βασ- Βασίλισσα μου τόσο καιρό ούτε είδα, ούτε άκουσα το αλογάκι, ούτε και τότε που μαύρα τα τετράγωνα οι στρατιώτες έβαψαν, μήπως μπερδέψουν τα φοβερά και άγρια  γάμμα, ούτε και τότε που τα γράμματα μπέρδεψαν , να χάσει τον ρυθμό του το αλογάκι. Βασίλισσά μου, όλη τη σκακιέρα διαγωνίως είδα με το ξύλινο μου βλέμμα, μέχρι το τελευταίο τετράγωνο αντίκρυ, μόνοι Βασίλισσά μου είμαστε, μόνοι μας, μόνοι, ούτε αλογάκι ούτε κανένας άλλος δεν είναι στην παρτίδα αυτή.»

Στο βασίλειο της σκακιέρας ένας τρόμος κυρίευε τους αυλικούς. Το αλογάκι τις νύχτες κάλπαζε γοργά, με το δεξί γάμμα, το αριστερό και το ανάποδο, διέτρεχε τετράγωνα και ο μύθος του αυτός χρόνια τα πιόνια φόβιζε.

Image
“Το τετράγωνο = το αίσθημα.
 Το λευκό πεδίο = το κενό πίσω από αυτό το αίσθημα” 
 Kasimir Malevich
Advertisements
  1. σβήνοντας το μαύρο τετράγωνο : http://www.macba.cat/en/gran-error-1671

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: